Dragon FM, het non stop hit station. We draaien 24/7 de gaafste tracks van nu en de beste hits van toen. Geen reclames, geen gedoe, gewoon goede muziek. 

Waar komt dit station, dat op dit moment van schrijven, een van de gestreamde internetstations van Flevoland is, vandaan?

In dit artikel nemen we je mee in de muzikale geschiedenis van Dragon FM. Een korte geschiedenis die wordt gekenmerkt door veranderingen. Het enige dat de tand des tijds weet te overleven is 57007F… oh sorry… ik bedoel natuurlijk onze huiskleur, paars!

Ontstaan

Het is 20 juni 2020. Mijn passie voor radio is inmiddels al aardig gewekt. Ik ben bijna dagelijks te horen in het nachtprogramma van Martijn Kolkman op Qmusic. Ik heb in dit programma inmiddels ook echt een vaste rol gekregen. Iedere uitzending doe ik samen met Martijn de opening.

Ik moet hier gelijk een woord van dank richting Martijn uiten. Hij heeft mij kennis laten maken met de magie van de radio. Dagdagelijks hing ik met hem aan de lijn, ik was aanwezig bij de 200e uitzending van zijn nachtprogramma en bij de 300e uitzending hebben wij hem een award overhandigd.

22 juni 2020 – Twitch

Ik kan mijn nieuwsgierigheid niet meer onder controle houden. Ik geniet van ieder moment achter de microfoon. Ik besluit op internet wat te gaan rondneuzen en download een trial versie van SAM Broadcaster, radio software.

Ik ga hier offline mee aan de slag, offline en toch vond ik het spannend. Niemand hoorde het behalve ikzelf. Ik vertel wat mensen in de kringen om mij heen over de software en al snel willen ze horen hoe het gaat.

Daar hadden we niet op gerekend…..

Ik besluit onder mijn eigen naam een proefuitzending te draaien. Er wordt super enthousiast gereageerd en ik besluit vaker te willen uitzenden.

DannyopTwitch | Music that Matters

Ja, nu hebben we de smaak te pakken. We zijn inmiddels redelijk bekend met SAM Broadcaster en we gebruiken OBS voor het streamen. We streamen alleen als we een live uitzending draaien. Het hebben van een 24/7 programma kwam nog niet eens in ons op.

Wat wel gebeurde was de eerste slogan. Music that Matters, muziek die er toe doet. Dit is ook het moment dat paars zijn intrede doet. Gebaseerd op andere radiostations besluit ik een simpele huisstijl te maken met paars als basiskleur. De paarse kleur die we uitkiezen straalt warmte uit en is nog niet in gebruik bij andere stations.

06 augustus 2020 – TwitchMusicNL

Het uitzenden op Twitch gaat goed! We weten een clubje luisteraars te behouden. Inmiddels zijn we ook aardig ingelezen in de radio wereld. Het eerstvolgende op het wensenlijstje is het hebben van een eigen jingle.

Dit is het moment dat je moet beslissen of je een hobby wilt doorzetten. Voor het hebben van een eigen jingle moet je een goede naam hebben. We zenden uit op Twitch en helaas is TwitchMusic al bezet. We besluiten te gaan voor TwitchMusicNL. 

De naam en huisstijl veranderen hier voor het eerst. We gaan van een slingerend lettertype naar een robotic achtig lettertype. Ook wordt hier voor het eerst een logo geintroduceerd.

DMCA en Muziekrechten

Het gaat tot dan toe allemaal heel voortvarend. De studio wordt geupgrade met goede apparatuur. Maar dan als donderslag bij heldere hemel verstuurt Twitch een email aan al haar gebruikers aangaande de Digital Millennium Copyright Act… ofwel de muziekrechten.

Twitch kan de muziekrechtenclaims op het platform niet goed meer aan en kondigt nieuwe gebruikersvoorwaarden aan. Twitch gaat het gebruik van muziek in streams verbieden. Twitch, een platform om games te livestreamen, is natuurlijk ook niet bedoelt om radio op te maken.

De vraag die bij mij rijst: “Hoe gaan we dit oplossen?" Inmiddels denken we al langer na over een 24/7 programmering. Hier loopt het echter stuk op mijn eigen technische kennis. Streamproviders met slots…. watte?! 

Gelukkig weten vrienden met een ICT achtergrond raad. Ze gaan razendsnel met mij aan de slag met het zoeken naar een oplossing.

15 november 2020 – Dragon FM

Dan is de oplossing uiteindelijk toch gevonden! Samen met PMT Europe en hulp van onze IT beheerder Elwin weten we binnen 48 uur over te stappen van Twitch naar een eigen website met 24/7 programma.

Samen met de luisteraars zijn we inmiddels al tot de conclusie gekomen dat we een nieuwe naam nemen als we afscheid nemen van Twitch. Het foute karakter van de programma's leiden ons rechtstreeks naar de huidige naam. Dragon FM, fout als een draak. Na een nachtje slapen volgt dan al snel de nieuwe slogan, Music on Fire.

Op dit punt in de geschiedenis begint het heden. We zijn tot op de dag van vandaag draaiende. De statestieken zijn goed en we halen nog steeds plezier uit het radio maken en alles er omheen. 

We wensen jullie heel veel plezier op Dragon FM!