HQ geluid

HQ Geluid

De afgelopen week is er door onze techniek keihard gewerkt de luisterervaring te verbeteren. Inmiddels zit deze immense operatie er bijna op. We nemen je mee in de operatie.

Compressors, limiters en andere apparatuur

Om de muziek, de microfoons en de inkomende verbindingen allemaal op het juiste niveau de lucht in te sturen maken we gebruik van een aantal hard- en software systemen. Deze zijn afgelopen week allemaal vervangen en ingesteld. Dit had komische live onderbrekingen voor testen tot gevolg. Zo werd onder andere de opmerking “Draag je nou een mondkapje?" gemaakt.

HQ Geluid

Naast het vervangen van de apparatuur wilden we ook graag high quality streaming bieden. Hiervoor moest ons contract met de leverancier worden aangepast welke dit overigens binnen 10 minuten voor ons regelde waarvoor dank. 

Dit eenmaal ingesteld moesten al onze muziekbestanden worden vervangen, dit is een ware monsterklus en kost veel handmatig werk. Bekijk hieronder de voortgang van de vervangingsklus. De oude bestanden hebben namelijk een 192 kbps format. In het nieuwe format zenden we alleen nog 320 kbps uit.

Heel simpel uitgelegd… een bestand op 192 kbps is erg klein, om dit te realiseren worden er bepaalde elementen uit het nummer weggelaten. Op 320 kbps is de kwaliteit van de muziek hoog. De bestanden zijn groter. Dit heeft ook invloed op het datagebruik.

Als je 1 uur lang Dragon FM op hebt staan, kost dit 140MB. Houdt hier dus rekening mee als je mobiel luistert. Dit was altijd 80MB.

Muziekbestanden vervangen:
93%